2017 ett framgångsår för svensk idrott

År 2017 ligger bakom oss och det har varit ett stort år på många sätt och vis, särskilt inom idrott. Imponerande prestationer, skrällar och medaljregn har gjort 2017 till ett oerhört roligt och spännande idrottsår.

Sverige tar med sig många oförglömliga minnen och stora händelser som både har chockat och fått ett helt land att jubla av glädje. Många duktiga idrottsproffs har levererat och stått för fina insatser. Nedan följer några av höjdpunkterna inom idrott under 2017.

VM-kvalet

Paolo Bona / Shutterstock.com

Något som kom att bli en riktig rysare för Sverige var VM-kvalet i fotboll. Många tvivlade på herrarnas landslag och vågade inte hoppas på ett mirakel, men lyckligtvis blev det så i alla fall. Sverige lyckades nämligen slå ut Italien i kvalet, vilket chockade hela världen och har nu ett spännande världsmästerskap att se fram emot under 2018.

 

 

Medaljregn i simning

Sarah Sjöström var ett namn som ekade runt om i Sverige när den otroligt duktiga simmaren plockade till sig medalj efter medalj. 2017 var verkligen ett superår för Sarah som kammade hem tre VM-guld, ett VM-silver och lyckades sätta hela sex nya världsrekord. Olympiska kommittéer utnämnde henne till Europas bästa kvinnliga idrottare, vilket är en titel som hon definitivt gjort sig förtjänt av.

VM i hockey

Äntligen fick målvakten Henrik Lundqvist en efterlängtad guldmedalj i VM efter en imponerande match mot Kanada. Han blev också matchhjälte efter att ha helt bommat igen målet under straffavgörandet i finalen och räddade samtliga straffar. Sveriges lag lyckades därmed för första gången slå Kanada i en VM-final.

Handbolls-VM för damer

Damlandslaget i handboll tog sig längre i ett världsmästerskap än de tidigare gjort då de hamnade på en fjärde plats under VM i Tyskland. Tjejerna hade stor chans till medalj, men räckte tyvärr inte hela vägen då de förlorade mot Nederländerna med tre poäng under bronsmatchen. Trots det spelade landslaget ett imponerande mästerskap och satte Sverige längre upp på kartan över handbollsländer.

Allsvenskan och SHL

Två lag som verkligen har imponerat under 2017 är Malmö FF och HV71. Malmö FF kammade hem sitt tjugonde SM-guld efter att ha dominerat under säsongen. Även HV71 gjorde en fantastisk bra insats och lyckades ta sitt femte guld efter en hisnande avgörande match mot Brynäs.

Därför är A-kassa viktigt för dig som proffs

Därför är A-kassa viktigt för dig som proffs

Du som jobbar inom ett proffsyrke är säkert medveten om att arbetsmarknaden kan variera starkt. Till skillnad från ”vanliga” jobb kan proffs möta många utmaningar när trender och konjunkturer ändras. Av denna anledning är det också mycket viktigt att gå med i en A-kassa.

Proffsyrken har inte samma säkerhet

Du som jobbar som DJ eller musiker vet säkerligen problemet av ett bristande publikintresse. Det är skillnad på att arbeta i butik och att arbeta med ett proffsyrke. Till skillnad från hur den som jobbar i en butik har det är din karriär inom ett proffsyrke utsatt på ett annat sätt. Är du exempelvis idrottsproffs finns risken för att sporten blir opopulär eller att du skadar dig. Detta skiljer sig mycket från att jobba i ett kontor där du troligtvis kan jobba hela livet utan att ägna så mycket tanke åt det. Av denna anledning är det också desto viktigare för ett idrottsproffs att försäkra sin inkomst, exempelvis genom att gå med i en A-kassa.

A-kassa viktigt för proffs

För dig som jobbar inom ett proffsyrke och blir av med jobbet kan ett medlemskap i en A-kassa vara en stor hjälp. Genom ett medlemskap i en A-kassa kan du få upp till 85% av din lön i ersättning om du förlorar din arbetsförmåga eller ditt arbete. Ett problem som många proffs möter är dock att de är begränsande i  vilka A-kassor du faktiskt kan vara medlem i. För de allra flest proffsyrken finns det dock ett medlemskap som passar. Exempelvis de som jobbar inom musik eller kultur har lätt att hitta passande A-kassor.

Tips! Sök och hitta rätt A-kassa för dig redan idag, så att du kan få ersättning ifall du förlorar ditt arbete.

För dig som jobbar inom ett proffsyrke kan det vara enklast att söka efter en A-kassa som passar just dig. Det enklaste sättet att hitta en A-kassa för dig är via A-kassa.se. Där kan du dels leta efter A-kassor som passar dig, men du kan även läsa mer om olika villkor och fördelar som du kan få med ditt medlemskap.

Så får du lån till din proffsverksamhet

För den som driver ett företag i någon form av proffsyrke, kan det vara svårt att få ett lån beviljat. Dels är det svårt för många företag att få in kapital när du är relativt ny på marknaden, men det kan vara ännu svårare när du är i en bransch som få förstår.

Därför kan det vara bra att veta hur du som driver ett företag inom exempelvis idrott eller musik kan få ett företagslån enklast. Dels gäller det att ha koll på sin egen verksamhet, men det kan även hjälpa om du förstår hur långivaren gör sin bedömning.

Proffsverksamhet kan vara svårt att förstå

För den som jobbar inom ett proffsyrke som exempelvis Tatuerare eller Diskjockey och driver ett eget företag kan det vara svårt att bli tagen på allvar. Dels eftersom att den här typen av verksamhet är relativt ny, men även eftersom en liten del av inkomsterna är fasta. Eftersom verksamheten till stor del bygger på uppdrag eller spelningar kan det vara svårt att visa att verksamheten är stadig och lönsam.

Tänk på! Även om det kan vara svårt är det på inget sätt omöjligt att få företagslån för dig som företagare inom proffsverksamhet.

Det här kan betyda att det blir svårare för dig än för andra företag att få företagslån, men det är inte omöjligt. Det innebär helt enkelt att du kan behöva förbereda dig mer inför och under förhandlingarna med olika långivare.

Förbered dig inför ditt företagslån

För den som vill ta ett företagslån finns det flera saker att tänka på både innan och under ansökningen:

 1. Jämför långivare. Innan du börjar ansöka om företagslån är det klokt att jämföra de olika långivarna. Idag är det mycket enkelt att göra detta via exempelvis Företagslån.com där du kan jämföra flera olika långivare. Genom att jämföra långivarna blir det enklare att bilda en uppfattning om vilka villkor du kan förvänta dig för ditt företagslån.
 2. Presentera din verksamhet. Om du agerar i ett proffsyrke kan det vara klokt att lägga extra mycket energi på att presentera din affärsidé. Eftersom få har förståelse för vilken lönsamhet som kan förväntas kan detta krävas för att få ditt lån beviljat.
 3. Strukturera din ekonomi. Innan du går in för förhandlingar om lånevillkoren är det mycket klokt att göra en sammanställning av din ekonomi. Detta hjälper dig lika mycket personligen som det underlättar att få ditt lån godkänt.
 4. Förklara din expertis. Lika viktigt som det är att presentera din verksamhet är det att förklara din expertis. Eftersom den här typen av verksamhet är olika lönsamma beroende på hur duktig och välkänd du är kan även detta påverka dina chanser att få ett lån.

Genom att följa dessa steg så får du dels bättre villkor för ditt lån, men du får även större chanser att få ditt lån beviljat överhuvudtaget.

Skydda din identitet som ett proffs

För dig som jobbar inom ett proffsyrke som exempelvis musiker eller skådespelare kan det vara viktigt att skydda sin identitet. Eftersom att proffs ofta får ta en mer offentlig roll gäller det att skydda sig mot identitetsstölder.

En stöld av någons identitet kan ofta få stora konsekvenser och inte minst för den som är en offentlig person. För dig som är ett proffs gäller det därför att vidta åtgärder för att skydda din identitet innan något händer, men även lägga upp en plan ifall det skulle ske. För den som vill ha hjälp innan och efter man drabbas av en identitetsstöld kan ett ID-skydd vara ett bra alternativ.

Identitetsstölder allt vanligare

För många kan det låta främmande att vara tvungen att skydda sin identitet, men identitetsstölder har blivit ett alltmer populärt brott även i Sverige. Stölderna sker antingen fysiskt genom kort och legitimationer, eller via internet. Den senare av dessa har blivit allt vanligare i takt med att svenskarna sparar allt mer privatinformation på nätet. För dig som jobbar inom ett proffsyrke kan det därför bli aktuellt att ta till vissa förebyggande åtgärder:

 • Spara mindre på nätet. Ett effektivt sätt att minska möjligheten för hackare och liknande att stjäla din information är att spara mindre på nätet. Om du behöver spara något kan det även vara en god idé att kryptera denna information.
 • Använd inte öppna Wi-Fi anslutningar. Öppna Wi-Fi anslutningar har blivit allt vanligare, men är även en stor risk när det kommer till identitetsstölder. För att undvika denna risk är det därför klokt att enbart använda krypterade anslutningar.
 • Håll koll på din plånbok. Den mest klassiska formen av identitetsstölder är fortfarande aktuell och därför är det klokt att alltid hålla uppsikt över dina fysiska dokument.

Ett alternativ som ger dig större trygghet både före och efter en identitetsstöld är ID-skydd.

ID-skydd hjälper dig genom hela processen

I takt med att identitetsstölder blir allt vanligare ökar även utbudet av skydd mot den här typen av brott. Ett alternativ som kan hjälpa dig genom hela processen när du blir drabbad av en identitetsstöld är ett ID-skydd. Ett ID-skydd kan hjälpa dig på flera sätt:

 1. Använd förebyggande åtgärder. Många ID-skydd hjälper dig att förhindra identitetsstölder. Bland annat kan de varna dig när ditt namn används för att teckna ett nytt abonnemang eller ta ett lån. Genom den här övervakningen av hur ditt namn används blir det enklare för dig att hålla koll på om din identitet blir stulen.
 2. Ta del av juridisk hjälp. För den som drabbas av en identitetsstöld blir det ofta ett långt juridiskt efterspel. Med ett ID-skydd kan du få hjälp av en jurist att hantera inkomna fakturor och lån och överklaga dessa.
 3. Skydda dig med försäkringar. Genom ett ID-skydd får du möjligheten att använda flera försäkringar. Dessa kan täcka dina utgifter i och med identitetsstölden, men även ersättning för andra skador som uppstår i samband med brottet.

För dig som vill teckna ett ID-skydd kan det vara klokt att jämföra dessa innan. Via ID-skydd.nu kan du enkelt jämföra de olika aktörerna och se vilken som passar dig bäst. Du kan även se aktuella priser och teckna det ”abonnemang” som passar din ekonomiska situation.

Många svenskar med proffsyrken är egenföretagare

Antalet egenföretagare i Sverige ökar mer och mer. Av de som driver eget företag är det inte alla som klassas som att de har ett proffsyrke, men däremot finns det många proffsyrken som förutsätter att du har ett eget företag för att du faktiskt ska kunna tjäna pengar på det. Både proffsyrken och egenföretagare är förknippade med mycket frihet, att man själv kan lägga upp sina dagar och så vidare. Vad många dock inte tänker på är att proffsyrken och egenföretagande kräver enormt mycket arbete.

Tänk på! För att ens kunna bli proffs på något krävs det det oerhört många timmars träning. Att vara egenföretagare innebär även ett betydligt större ansvar än som anställd.

Att lyckas med att driva eget företag inom sitt proffsyrke är därför en konst. Bara att veta vad ens spetskompetens är värd är något många har svårt att avgöra och allt för många proffs har lägre inkomst än de borde. Att vara mellan arbeten eller inte få några uppdrag för tillfället kan även vara en svår situation. Din inkomst som egenföretagare inom ett proffsyrke går att försäkra med en inkomstförsäkring. Det är dock väldigt få som är medvetna om det.

manga-svenskar-med-proffsyrken-ar-egenforetagare

Även egenföretagare och proffs behöver inkomstförsäkring

De som ofta driver eget företag inom sitt proffsyrke är bland annat musiker och tatuerare. En musiker måste ofta ha ett eget företag eller åtminstone en f-skattsedel för att kunna fakturera för de bokningar personen får. Majoriteten av alla tatuerare i Sverige har antingen en egen studio eller arbetar som frilansande inhyrd tatuerare. I vissa fall kan tatuerare vara anställd på en studio men många har ändå ett eget företag som de kan få sin inkomst genom. Att ha en inkomstförsäkring trots att du är proffs på det du driver eget företag inom är oerhört viktigt. Många vet inte ens om att det finns inkomstförsäkringar för egenföretagare, trots att utbudet är stort.

En inkomstförsäkring kan innebära många förmåner

Att ha en inkomstförsäkring för egenföretagare trots att du är proffs innebär att du kan försäkra din lön mot eventuell arbetslöshet. Arbetslöshet behöver i detta fall inte innebära att du får sparken utan kan inträffa om du exempelvis är mellan bokningar eller helt enkelt inte fått några bokningar på sistone. Ersättning som ges från en inkomstförsäkring grundas på tidigare inkomst och eventuella utdelningar. Med en bra inkomstförsäkring kan du få ersättning på upp till 80 % av din tidigare inkomst. Det finns även många andra förmåner, framförallt om du tecknar en inkomstförsäkring för egenföretagare genom ett fackförbund. Då kan du bland annat få:

 • Rådgivning gällande ditt företag
 • Hjälp med bokföring och fakturering
 • Ta del av mallar för utformande av avtal

Dessa förmåner ingår oftast i medlemskapet och kan vara av stort värde exempelvis för en person som driver eget företag och har ett proffsyrke som musiker och därför ständigt skriver avtal, fakturerar och bokför inkomster och utgifter.

Daytrader – Finansbranschens proffsyrke

Att hålla på med investeringar på heltid är det nog många finansintresserade som drömmer om. Spänning, snabba svängningar och stora vinster gör en daytraders vardag händelserik. Att drömma om stora pengar är dock inte samma sak som att göra stora vinster. Vägen till att bli en framgångsrik daytrader är lång och fylld av ekonomiska förluster. Att vara daytrader innebär dessutom stora risker.

Ett proffsyrke innebär stora risker

daytrading-proffsyrkeAtt göra affärer på ett investeringssparkonto (vilket de flesta daytraders använder) innebär inga som helst skydd mot stora förluster. Du kan med ett enda felbeslut bli av med hela ditt sparkapital på bara några dagar. Precis som med många proffsyrken innebär alltså en daytrader-karriär risker. Att vara daytrader innebär även en risk i det att du inte har en arbetsgivare, ingen uppsägningstid och ingen av de säkerheter en “riktig” anställning innebär. Du har inga möjligheter att bli medlem i ett fackförbund eller en a-kassa. Att sätta igång en karriär inom daytrading krävs därför både ett investeringssparkonto, ett startkapital och en buffert. En buffert skyddar dig inte mot ekonomiska förluster. Det kan däremot vara till stor hjälp vid ekonomiska förluster då du alltid har pengar sparade.

Börja din daytrader-karriär med ett investeringssparkonto

Det är viktigt att du jämför investeringssparkonton för att hitta ett konto som passar dina behov, affärer och framtidsvisioner. Med ett investeringssparkonto betalar du aldrig skatt på din vinst. Du betalar däremot courtage på alla dina aktieköp. Courtagets storlek kan skilja sig en hel del mellan olika banker. Även tillgången till marknader varierar mellan banker. Innan du jämför bör du därför fundera på detta:

 • Hur stora affärer vill jag göra?
 • Hur många affärer vill jag göra?
 • På vilka marknader vill jag göra affärer?

Daytrading kräver stora mängder kunskap

Glöm inte att daytrading kräver att du har kunskaper om de värdepapper du handlar med. Det kan handla om aktier, råvaror eller derivat som terminer och optioner. Det krävs även att du har kunskap om de företag och marknader du vill investera i. Att handla utan att ha kunskap inom det område “ditt” företag är verksamt kan leda till stora förluster. Detta då du inte har samma möjlighet som andra investerare att ha koll på faktorer som påverkar företagets aktiekurs. Med ett investeringssparkonto hos en nischad bank kan du ofta ta del av nyheter, analyser och diskussioner direkt på din banks hemsida.

Låna pengar för att köpa utrustning

lana-pengar-till-utrustningVad du än vill utöva på professionell nivå så kommer det att krävas tid, planering, engagemang men kanske framför allt träning. För att det alls ska vara möjligt att träna krävs i sin tur rätt utrustning. Det kan handla om allt från utrustning för stavhopp till tatueringsutrustning, från seglingsutrustning till DJ-bord. Men det är tyvärr inte alla som har råd att finansiera så stora köp som utrustning ofta är. Ett alternativ som därför blir allt populärare är att låna pengar för att köpa utrustning, speciellt med den låga ränta som vi har i dagsläget. Att låna pengar kan vara det som behövs för att känna att det finns en realistisk chans att nå de mål du satt upp för dig själv.

Låna pengar för att finansiera större köp

Det kan handla om att starta igång något nytt eller kanske bara nästa steg i karriären. Utrustning behövs inom nästan alla proffsyrken och är alltid till för att hjälpa utövaren. Vilken typ av utrustning du än bestämmer dig för att låna pengar till så finns det några saker du bör tänka på:

 • Värdeminskning – När du planerar ditt köp så är det viktigt att veta vad du kommer att få vid en eventuell försäljning. Det du köpt kan komma att minska i värde vilket leder till att du inte får tillbaka de pengar du investerat.
 • Försäkring – Vid köp av dyr utrustning så kan det behövas en speciell försäkring som täcker stöld, skada och förlust. Om något händer din utrustning samtidigt som du inte har någon försäkring så kan det bli extra svårt att betala tillbaka pengarna du lånat.
 • Intäkter – Kommer din utrustning att kunna hjälpa dig att skapa intäkter så kanske du kan ha råd att lägga lite extra pengar på köpet. Intäkterna kan hjälpa dig att betala av de räntekostnader som ditt lån innebär vilket gör köpet till en riktigt bra investering.

Köp dyr utrustning på avbetalning

Vid köp av dyr proffsutrustning så kan du i många fall erbjudas avbetalning. Här gäller det att du är vaksam för eventuella extra omkostnader som fasta avgifter i form av uppläggningsavgift, aviavgift etc. Du ska också vara noggrann med att undersöka vilken ränta du får på avbetalningen. I många fall så kan det vara billigare att låna pengar än att betala på avbetalning.

Låna endast pengar du vet att du kan återbetala

När du lånar pengar så är det viktigt att du har en plan för hur du ska återbetala de lånade pengarna. I den planen ska även räntekostnader för lånet finnas med. Känner du att du kanske inte kommer att ha råd att betala tillbaka pengarna du lånat så rekommenderar vi att du avvaktar med ditt köp. Alternativt kan du försöka hitta andra sätt att finansiera ditt köp av utrustning.