Många svenskar med proffsyrken är egenföretagare

Antalet egenföretagare i Sverige ökar mer och mer. Av de som driver eget företag är det inte alla som klassas som att de har ett proffsyrke, men däremot finns det många proffsyrken som förutsätter att du har ett eget företag för att du faktiskt ska kunna tjäna pengar på det. Både proffsyrken och egenföretagare är förknippade med mycket frihet, att man själv kan lägga upp sina dagar och så vidare. Vad många dock inte tänker på är att proffsyrken och egenföretagande kräver enormt mycket arbete.

Tänk på! För att ens kunna bli proffs på något krävs det det oerhört många timmars träning. Att vara egenföretagare innebär även ett betydligt större ansvar än som anställd.

Att lyckas med att driva eget företag inom sitt proffsyrke är därför en konst. Bara att veta vad ens spetskompetens är värd är något många har svårt att avgöra och allt för många proffs har lägre inkomst än de borde. Att vara mellan arbeten eller inte få några uppdrag för tillfället kan även vara en svår situation. Din inkomst som egenföretagare inom ett proffsyrke går att försäkra med en inkomstförsäkring. Det är dock väldigt få som är medvetna om det.

manga-svenskar-med-proffsyrken-ar-egenforetagare

Även egenföretagare och proffs behöver inkomstförsäkring

De som ofta driver eget företag inom sitt proffsyrke är bland annat musiker och tatuerare. En musiker måste ofta ha ett eget företag eller åtminstone en f-skattsedel för att kunna fakturera för de bokningar personen får. Majoriteten av alla tatuerare i Sverige har antingen en egen studio eller arbetar som frilansande inhyrd tatuerare. I vissa fall kan tatuerare vara anställd på en studio men många har ändå ett eget företag som de kan få sin inkomst genom. Att ha en inkomstförsäkring trots att du är proffs på det du driver eget företag inom är oerhört viktigt. Många vet inte ens om att det finns inkomstförsäkringar för egenföretagare, trots att utbudet är stort.

En inkomstförsäkring kan innebära många förmåner

Att ha en inkomstförsäkring för egenföretagare trots att du är proffs innebär att du kan försäkra din lön mot eventuell arbetslöshet. Arbetslöshet behöver i detta fall inte innebära att du får sparken utan kan inträffa om du exempelvis är mellan bokningar eller helt enkelt inte fått några bokningar på sistone. Ersättning som ges från en inkomstförsäkring grundas på tidigare inkomst och eventuella utdelningar. Med en bra inkomstförsäkring kan du få ersättning på upp till 80 % av din tidigare inkomst. Det finns även många andra förmåner, framförallt om du tecknar en inkomstförsäkring för egenföretagare genom ett fackförbund. Då kan du bland annat få:

  • Rådgivning gällande ditt företag
  • Hjälp med bokföring och fakturering
  • Ta del av mallar för utformande av avtal

Dessa förmåner ingår oftast i medlemskapet och kan vara av stort värde exempelvis för en person som driver eget företag och har ett proffsyrke som musiker och därför ständigt skriver avtal, fakturerar och bokför inkomster och utgifter.