Svenska proffs

Sverige har i åratal producerat proffs inom en mängd områden. Det handlar inte bara om idrott utan inom musik, skådespelare och mycket annat.

Idrott

Bland idrottsproffs är utbudet näst intill obegränsat. Det som de flesta kanske tänker på är ishockey och fotboll där vi har levererat oändliga mängder med talangfulla spelare. De flesta kanske skulle säga Peter ”Foppa” Forsberg, och Börje Salming i hockey. I fotboll är det oundvikligt att Zlatan Ibrahimovic kommer på tal. Men här kan nämnas så många fler, allt beror vilken tidsepok vi talar om. Går vi tillbaka i tiden finns namn som Ronnie Hellström, Lennart ”Nacka” Skoglund och Henrik Larsson när det gäller fotbollen. Inom hockey finns legender som Mats Sundin, Nicklas Lindström och Henrik Lundqvist. Listan i dessa två sporter kan göras oändlig.

Men det finns många sporter där vi varit världsledande. Vintersporterna med Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Anja Pärson, Magdalena Forsberg och Thomas Wassberg är bara några som stått högst på pallen i så många tävlingar. Inom golfen hade vi Annika Sörenstam som var världsetta och till och med spelade mot herrarna i en tävling. På herrsidan har spelare som Henrik Stenson och Jesper Parnevik gjort stora avtryck. Vi får inte glömma tennis med legender som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

Stora inom nöjesindustrin

Det är inte bara idrott som har satt Sverige på kartan. Många svenska skådespelare har blivit världskändisar. Se bara på Greta Garbo och Ingrid Bergman som lade ribban för vad svenska skådespelare presterade. Sedan dess har listan varit lång med fenomenala insatser av Max von Sydow, Stellan Skarsgård, Lena Olin och nu från bland annat Alexander Skarsgård som följer sin fars fotspår. Men det är bara ett axplock.

Inom musiken ska vi inte tala om där ABBA är ikoner över hela världen och det talas idag om det svenska musikundret med musiker, låtskrivare och producenter som levererar musik i världsklass. Även här kan det nämnas ett nästan obegripligt stort antal människor. Björn Skifs, Roxette, The Cardigans, låtskrivaren Max Martin som skrivit låtar till kändisar som Celine Dion, Backstreets Boys och Bon Jovi.

Det skulle gå att fyll en roman med kända stora proffs som har lämnat stora avtryck inom många områden runt om i världen. Och tänk då på hur litet Sverige är jämfört med länder som USA.