Idrottsproffs

Den som frågar tioåriga barn om vad de vill bli när de är vuxna kommer inte sällan få svaret ”fotbollsproffs” eller ”hockeyproffs”. Inte oväntat då många vill tjäna pengar på det man tycker är roligast i livet. För de allra flesta är det en dröm som just slutar vid att vara en dröm. Men för några få blir drömmen verklighet genom år av träning, tävling och fokusering.

I Sverige har det blivit fler och fler som kan leva på sin idrott. Detta beror på att staten har genomfört en rad olika elitsatsningar vilket gör att idrottsutövarna kan få ekonomiska bidrag för att kunna utöva sin sport på deltid eller heltid. De är inte idrottsproffs i den meningen att de få lön för sitt sportutövande men de har tagit ett stort steg på vägen.

Livet som idrottsproffs varierar väldigt beroende på vilken idrott som utövas. I Sverige är det inom fotboll och hockey som de kändaste och rikaste proffsen finns. Inom dessa sporter kan spelarna få höga löner, bonusar, boende och annan service. Inom andra sporter kan de som är bäst i Sverige precis få ihop de pengar som behövs för att sporten ska kunna utövas på heltid. Till stor del beror denna skillnad på sponsorintäkter vilket även gör att det är ”lättare” att få inkomst via sporter som ofta syns i TV. Men det är även i dessa sporter som konkurrensen är som störst.

IdrottsproffsHur mycket kan jag tjäna som idrottsproffs?

År 2015 tjänade Christiano Ronaldo 655 miljoner kronor. Då var han ändå bara trea på listan över de mest betalda idrottsproffsen. Etta var Floyd Mayweather med 2,47 miljarder och som tvåa var Manny Pacquiao med 1,32 miljarder. Ronaldo inom fotboll och de sistnämnda två inom boxning.

Dessa idrottsmän visar att det går att tjäna extrema summor inom vissa sporter. En avgörande faktor gällande hur mycket man kan tjäna är därmed vilken sport som utövas. För de kändaste boxarna kan det räcka med en enda match för att få flera miljoner. De bägge boxarna som nämndes ovan möttes i en match i maj 2015 och fick jämförelsevis 36 miljoner – för varje minut de var i ringen.

Utöver fotboll och boxning är bland annat sporter som tennis, hockey, golf, basket och amerikansk fotboll mycket välbetalda för de som är bland de bästa inom sin sport. För att få de högsta lönerna krävs det däremot att man får spela i de bästa lagen och i de bästa ligorna i de länder där sporterna är som störst.

Vilken nivå som man spelar på spelar därmed stor roll gällande lön. Men även de som inte når ända fram till de bästa lagen kan få relativt hög lön. Exempelvis kan farmarligan till NHL nämnas. Här får spelare som inte ännu platsar i NHL spela i väntan på att de ska ”slå igenom”. Men lönen är ändå mycket hög i jämförelse mot att exempelvis spela allsvensk hockey i Sverige.

Ännu en faktor som spelar in är om personen är kvinna eller man. Än så länge prioriteras idrotter som utövas av män gällande träningstider, medial uppmärksamhet och antal åskådare som kommer och tittar. Detta gör att det finns betydligt mindre summor att tjäna för kvinnorna än männen. Men utvecklingen går åtminstone åt rätt håll om än sakta.

Idrottsproffs 2Hur blir jag idrottsproffs?

Även om det finns några få som ”upptäcks” av scouter varje år när de spelat i någon lägre division så är detta den mest ovanliga vägen till toppen. De allra flesta börjar med att spela i en serie för att sedan klättra sig uppåt genom olika seriespel och ligor.

Ett steg på vägen är att redan i tidigt ålder bestämma sig vilken sport man vill satsa på och välja vägar som ger förutsättningar för träning. Ett exempel är Prolympia som är en grundskola med idrottsinriktning. Genom att man har extra idrott på schemat och lärare som många gånger är idrottstränare får man en bra grund att stå på. Till Prolympia kan alla söka oavsett kunskap i den sport man är intresserad av.

På gymnasienivå finns det ett flertal gymnasium i Sverige med inriktning mot olika idrotter. För att komma in på någon av dessa krävs det tidigare bra prestationer inom sporten. Det är alltså inte betygen som främst är avgörande för intaget av elever.

Att hoppas på att bli ”upptäckt” är fel attityd och tanke. De som scoutar får ofta snabbt höra om det finns någon speciellt duktig spelare i ett lag. Ryktena sprider sig snabbt mellan lagen och serierna och orsaken till att en scout kommer till en match för att titta är knappast att personen hade ”vägarna förbi”. De vet vad de är letar efter och fokuserar på vissa enstaka spelare under dessa tillfällen.

Att ha mål är alltid bra. Men att ha delmål är ännu bättre. Bestäm dig för vad du vill nå och när. Då har du också ett tydligare mål att kämpa mot. Om det så innebär att du tränar en timme mer än alla dina lagkamrater vid varje träningstillfälle.

Hur stor är chansen att lyckas blir idrottsproffs?

Oavsett sport är det lång väg att gå för att bli idrottsproffs. Konkurrensen är stor och detta inte minst i de största sporterna i Sverige som hockey och fotboll. Ibland räcker det inte ens med att bli bäst i Sverige för att kunna leva på sin sport. Flera sporter kräver att man flyttar utomlands för att man ska kunna få den lön som gör att man kan leva på sporten till fullo. Därmed måste man även konkurrera med spelare från andra länder om platser i de bästa lagen.

Några av de faktorer som påverkar chansen att nå toppen och bli idrottsproffs är:

  • Medfödd talang

Ingen föds som idrottsproffs. Men förutsättningarna är olika beroende på bollsinne, kroppsmedvetenhet och kroppsbyggnad. Det är inte en slump att många basketspelare och handbollsspelare är långa – även om det finns några undantag.

  • Träningstid

Grunden för att kunna bli idrottsproffs är träning. Träning i stora mängder. Många gånger krävs de även att man tränar på sin fritid utöver de träningstillfällen som sker tillsammans med tränare/lag.

  • Utbildning

Det går att bli idrottsproffs utan att gå idrottshögskolor eller riktade gymnasieprogram. Men chanserna ökar väsentligt om man väljer att utnyttja dessa utbildningsvägar.

  • Sport

Ju fler som utövar en sport desto hårdare konkurrens är det till toppen. Därmed avgör även val av sport hur stor chans det är att bli idrottsproffs.

Hur stor är då chansen att lyckas? Mycket beror som nämnts på talang och sport. Men ett flertal faktorer går att påverka så som utbildning och träning. Hur stor chans det är beror därmed mycket på vilka förutsättningar man ger sig själv att lyckas.

Hur lång karriär kan man ha som idrottsproffs?

Det som främst avgör hur lång en idrottskarriär kan vara är vilken sport som utövas. Inom golf kan exempelvis karriären vara mycket lång. Här kan Sam Snead nämnas som ett lysande exempel. Han började spela på PGA-touren vid 25-års ålder och vann tidigt flera deltävlingar.

Hela 37 år senare var han fortfarande med och tävlade med de bästa och kom år 1974 på tredjeplats i PGA Championship.

Däremot är det få sporter som har kan erbjuda så långa karriärer. Det som främst avgör detta är hur fysiskt påfrestande sporten är. Ju mer teknik och ju mindre fysik som krävs desto längre karriär kan generellt genomföras. Det som sätter stopp för karriärer är nämligen allra oftast skador eller att man inte orkar spela i det tempo som de yngre utövarna gör.