E-sport

Vem kunde tro att man skulle kunna bli miljonär på att spela spel? Men så är faktiskt fallet idag. Och Sverige ligger faktiskt på fjärde plats för världens bästa spelare. Idag kan en prispott ligga på 1,34 miljoner svenska kronor. Det är ökning på 100 gånger jämfört med bara för 15 år sedan.

När gemene man hör ordet E-sport dyker nog bilder upp på tv-spel eller casinospel men idag är faktiskt E-sport något som många spelare lever på professionellt. E-sporten har börjat att bli accepterat som sport och många bettingbolag som till exempel Unibet och LeoVegas erbjuder betting på spel som Dota 2 och CS:GO. Dota 2 är ett strategispel och CS:GO är ett skjutarspel. Trots att flest spelare ägnar sig åt CS:GO är det faktiskt Dota 2 som man tjänar bäst på.

Världens bästa spelare

Foto: Aizuddin Saad / Shutterstock.com

League of Legends är ett annat spel men som ännu inte har fått samma status. Något som är märkligt eftersom världens bästa spelare just spelar det spelet. Faker blev värvad av SK Telecom, Koreas största team i E-sport, år 2013 för att laget skulle bli ett lag att räkna med inom League

of Legends. Han var då 17 år gammal och han tog laget till en tredje plats. Han har vunnit allt som går att vinna som världsmästerskap, All-Stars och mycket mer. Han är även den som har tjänat mest på detta spel, 1 miljon dollar. Men han är inte den som tjänat mest, trots att han är den bästa spelaren i världen.

Svenskar inom E-sport som är proffs

I Sverige har vi många duktiga idrottsproffs, musiker och liknande. Men Sverige förfogar även över en rad duktiga spelare inom E-sport. Många som ofta ligger i topp i tävlingarna. För att bekräfta påståendet ovan om att spel på Dota 2 genererar mer pengar kan vi nämna att de sju första spelarna bland svenska spelare och de 38 på den internationella listan över bäst betalad spelare spelar Dota 2. Den som är på plats ett är ovan nämnda Faker, som spelar League of Legends. I Sverige är det Patrik ”f0rest” Lindberg som kommer på åttonde plats och som spelar CO:GO. Han har tjänat in 4,5 miljoner. Jämför med Sveriges rikaste E-sportare, Ludvig ”Zai” Wåhlberg (team Evil Geniuses, spel Dota 2) som har spelat in 10,6 miljoner kronor och där tvåan Gustav ”s4” Magnusson (lag OG, spel Dota 2) har dragit in 10,4 miljoner kronor.

Betting och live streaming

Det är inte konstigt att bettingbolagen har börjat erbjuda betting på E-sport. Det är enorma summor det handlar om och idag är killarna som satt och lanade tillsammans proffs, med miljonbelopp på kontot. All E-sport går att följa live och bettingbolagen brukar erbjuda detta, för det är just det som är lite grejen med det hela. Att få se spelet precis som man får se en fotbollsmatch.