Daytrader – Finansbranschens proffsyrke

Att hålla på med investeringar på heltid är det nog många finansintresserade som drömmer om. Spänning, snabba svängningar och stora vinster gör en daytraders vardag händelserik. Att drömma om stora pengar är dock inte samma sak som att göra stora vinster. Vägen till att bli en framgångsrik daytrader är lång och fylld av ekonomiska förluster. Att vara daytrader innebär dessutom stora risker.

Ett proffsyrke innebär stora risker

daytrading-proffsyrkeAtt göra affärer på ett investeringssparkonto (vilket de flesta daytraders använder) innebär inga som helst skydd mot stora förluster. Du kan med ett enda felbeslut bli av med hela ditt sparkapital på bara några dagar. Precis som med många proffsyrken innebär alltså en daytrader-karriär risker. Att vara daytrader innebär även en risk i det att du inte har en arbetsgivare, ingen uppsägningstid och ingen av de säkerheter en “riktig” anställning innebär. Du har inga möjligheter att bli medlem i ett fackförbund eller en a-kassa. Att sätta igång en karriär inom daytrading krävs därför både ett investeringssparkonto, ett startkapital och en buffert. En buffert skyddar dig inte mot ekonomiska förluster. Det kan däremot vara till stor hjälp vid ekonomiska förluster då du alltid har pengar sparade.

Börja din daytrader-karriär med ett investeringssparkonto

Det är viktigt att du jämför investeringssparkonton för att hitta ett konto som passar dina behov, affärer och framtidsvisioner. Med ett investeringssparkonto betalar du aldrig skatt på din vinst. Du betalar däremot courtage på alla dina aktieköp. Courtagets storlek kan skilja sig en hel del mellan olika banker. Även tillgången till marknader varierar mellan banker. Innan du jämför bör du därför fundera på detta:

  • Hur stora affärer vill jag göra?
  • Hur många affärer vill jag göra?
  • På vilka marknader vill jag göra affärer?

Daytrading kräver stora mängder kunskap

Glöm inte att daytrading kräver att du har kunskaper om de värdepapper du handlar med. Det kan handla om aktier, råvaror eller derivat som terminer och optioner. Det krävs även att du har kunskap om de företag och marknader du vill investera i. Att handla utan att ha kunskap inom det område “ditt” företag är verksamt kan leda till stora förluster. Detta då du inte har samma möjlighet som andra investerare att ha koll på faktorer som påverkar företagets aktiekurs. Med ett investeringssparkonto hos en nischad bank kan du ofta ta del av nyheter, analyser och diskussioner direkt på din banks hemsida.