2017 ett framgångsår för svensk idrott

År 2017 ligger bakom oss och det har varit ett stort år på många sätt och vis, särskilt inom idrott. Imponerande prestationer, skrällar och medaljregn har gjort 2017 till ett oerhört roligt och spännande idrottsår.

Sverige tar med sig många oförglömliga minnen och stora händelser som både har chockat och fått ett helt land att jubla av glädje. Många duktiga idrottsproffs har levererat och stått för fina insatser. Nedan följer några av höjdpunkterna inom idrott under 2017.

VM-kvalet

Paolo Bona / Shutterstock.com

Något som kom att bli en riktig rysare för Sverige var VM-kvalet i fotboll. Många tvivlade på herrarnas landslag och vågade inte hoppas på ett mirakel, men lyckligtvis blev det så i alla fall. Sverige lyckades nämligen slå ut Italien i kvalet, vilket chockade hela världen och har nu ett spännande världsmästerskap att se fram emot under 2018.

 

 

Medaljregn i simning

Sarah Sjöström var ett namn som ekade runt om i Sverige när den otroligt duktiga simmaren plockade till sig medalj efter medalj. 2017 var verkligen ett superår för Sarah som kammade hem tre VM-guld, ett VM-silver och lyckades sätta hela sex nya världsrekord. Olympiska kommittéer utnämnde henne till Europas bästa kvinnliga idrottare, vilket är en titel som hon definitivt gjort sig förtjänt av.

VM i hockey

Äntligen fick målvakten Henrik Lundqvist en efterlängtad guldmedalj i VM efter en imponerande match mot Kanada. Han blev också matchhjälte efter att ha helt bommat igen målet under straffavgörandet i finalen och räddade samtliga straffar. Sveriges lag lyckades därmed för första gången slå Kanada i en VM-final.

Handbolls-VM för damer

Damlandslaget i handboll tog sig längre i ett världsmästerskap än de tidigare gjort då de hamnade på en fjärde plats under VM i Tyskland. Tjejerna hade stor chans till medalj, men räckte tyvärr inte hela vägen då de förlorade mot Nederländerna med tre poäng under bronsmatchen. Trots det spelade landslaget ett imponerande mästerskap och satte Sverige längre upp på kartan över handbollsländer.

Allsvenskan och SHL

Två lag som verkligen har imponerat under 2017 är Malmö FF och HV71. Malmö FF kammade hem sitt tjugonde SM-guld efter att ha dominerat under säsongen. Även HV71 gjorde en fantastisk bra insats och lyckades ta sitt femte guld efter en hisnande avgörande match mot Brynäs.